Lisabonská smlouva - Rozšíření hlasování kvalifikovanou většinou (26.6.2009)

Lisabonská smlouva výrazně rozšiřuje počet oblastí, v rámci kterých se v Radě uplatní hlasování kvalifikovanou většinou. V dosavadním vývoji evropské integrace jde o vůbec největší posun v tomto směru. Toto hlasování se nově použije v dalších 68 oblastech; z toho u 19 oblastí se jedná o nahrazení stávajícího jednomyslného rozhodování a 49 oblastí je zcela nových. Níže je uveden stručný přehled těchto oblastí.

Rozšíření hlasování kvalifikovanou většinou do oblastí kde bylo dosud jednomyslné

1) Sociální zabezpečení migrujících pracovníků (doba pojištění a dávky sociálního pojištění pro migrující pracovníky)

2) svoboda usazování samostatně výdělečně činných osob (přístup k výdělečným činnostem prostřednictvím vzájemného uznávání kvalifikací)

3) Legální přistěhovalectví (podmínky vstupu a pobytu a pravidla pro přidělování dlouhodobých víza povolení k pobytu)